Ali potrebujem Coaching ali Svetovanje?

COACH-logohatXCoaching postaja vedno bolj popularen. In prav je tako. Coaching je po definiciji trening pri katerem oseba imenovana coach podpira in vodi učenca na poti do njegovega osebnega ali poslovnega cilja. Coach je naša bližnjica do rezultata. Coach je ponavadi nekdo, ki že ima znanje, izkušnje in sposobnosti katere želimo imeti tudi sami. In potem nam le te na različne načine prenaša. To pomeni, da ne potrebujemo izgubljati časa in izumljati tople vode. To so že odkrili, že dolgo tega. Lahko pa stopimo na ramena preteklih odkritij in le te nadgradimo. In Coach nam pri tem pomaga.

Delo s Coachem nam prihrani čas in denar. Kako je to možno, ko pa Coaching stane? Seveda stane in to je na žalost ponavadi edini strošek in cena, ki se je zavedamo. Koliko pa nas stane, da ne zaslužimo več, da smo neuspešni, nesrečni, delamo napake, se vrtimo v krogu, ponavljamo iste napake. Cena neuspeha je ponavadi nekajkrat večja, kot pa cena treninga potrebnega za naš uspeh. Seveda pa je potrebno nekaj v to investirati, vnaprej. Najprej drva in potem imamo lahko ogenj (uspeh, rezultat)

Coaching je splošni izraz, ki se uporablja za delo z učencem. Deli pa se v grobem na tisto, za kar se dejansko uporablja izraz Coaching in na Svetovanje. Coaching načeloma ne daje učencu novega znanja, ampak ga vodi, da sam pride do svojih spoznanj. Svetovanje pa vključuje tudi podajanje novega znanja, perspektive in informacij.

Ogromno ljudi je prepričanih, da imamo vse, kar potrebujemo za uspeh in srečo že v sebi. Zagotovo je to res. Vsak človek ima v sebi potencial, da doseže in postane karkoli si zaželi. Vendar! In tukaj se stvari malo ustavijo. Potencial je nekaj, kar se razvije pod točno določenimi pogoji. Roža ima potencial, da zacveti. Zacveti, če jo zalivamo in ji dovajamo hrano. Nekatere rože začnejo cveteti tudi v precej težjih pogojih, če že v sebi (še) vsebujejo dovolj vode.

Vse, kar potrebujemo za uspeh in srečo imamo že v sebi. Kaj pa, če je to vse preveč zakopano v nas in sami ne znamo priti do tega. Kaj pa, če poti do tega ne vidimo, nimamo informacije, kako priti tja?

Rešitev obstaja in je nekje v naši bližini. Sam sem imel izkušnjo ravno pred dnevi, ko sem iskal rešitev za spletno konferenco za moj trening. Preizkusil sem skoraj 10 različnih ponudnikov in nobeden ni popolnoma ustrezal mojim potrebam. Za testiranja sem porabil skoraj teden dni časa. Na koncu sem se odločil za rešitev, ki sem jo uporabljal že pred tremi leti in jo malenkost priredil. Rešitev je bila ves čas v moji bližini. Celo poznal sem jo. Vendar je nisem videl.

Vse, kar potrebujemo za uspeh in srečo imamo že v sebi. Ali res? Nekatere stvari že in do nekaterih prepoznav in sprememb lahko pridemo sami ali s Coachingom. Za vse ostale pa potrebujemo novo znanje in informacije.

Sprememba v življenju se lahko zgodi, ko nekaj novega pride v naše življenje. Nova energija, novo znanje, nova informacija. Ali lahko rečemo, da ima otrok v sebi že vse, kar potrebuje, da si sam lahko zaveže vezalke? Mogoče, vendar gre precej hitreje, če mu nekdo pokaže in ga nauči. Kaj pa poštevanka, branje, marketing, ekonomija…

V življenju potrebujemo oboje. Coaching in svetovanje. Mislim, da kvaliteten Coach ne dela meje med obema. Stranki je treba dati tisto, kar potrebuje, v tistem trenutku. Na začetku več znanja, podpore in informacij, potem pa jo pustiti, da začne hoditi tudi sama, brez opore in sama pride do prepoznav in rezultatov. Na ta način postaja samostojna. In na ta način se uči, da svoje znanje in izkušnje predaja naprej. Kot coach, starš, mentor, vodja ekipe, prijatelj,…