Ali znaš sprejeti Darilo?

11828764_862079283877658_3293525849613733833_n

Večkrat slišimo, da je dajanje bolj plemenito dejanje kot sprejemanje. Ali res? Če hočeš biti dober človek, moraš znati dajati… V vesolju vedno vlada ravnovesje. Če nekdo da, mora obstajati nekdo, ki lahko to sprejme. Drugače prvi ne more dati. To pomeni, da je sprejemanje ravno tako pomembno in plemenito kot dajanje.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste nekomu podarili čokolado in jo je sprejel zelo zadržano. No hvala, v ozadju pa čutite ali da ni resnično vesel, je pričakoval več, ne zna biti hvaležen,… In naslednjič podarite čokolado nekomu drugemu in vam reče: “Polepšal si mi dan, resnično ti hvala.” Komu od teh dveh boste naslednjič z veseljem podarili čokolado? Tistemu, ki je bil bolj navdušen in hvaležen!

Podobno je v našem življenju. Vesolje nam vsem daje v izobilju. Vprašanje je ali znamo sprejeti. Saj poznamo pregovor: “Kdor z malim zadovoljeni ni, velikega vreden ni…”. To ne pomeni, da se moramo zadovoljiti z drobtinicami, ampak, da moramo biti hvaležni za vse stvari v življenju.

Vesolje nam daje in bolj kot smo navdušeni in hvaležni, bolj je vesolje navdušeno in hvaležno, več nam daje. “Hvala ti za nov čudovit dan, hvala ti za vse ljudi okoli mene, hvala za prijateljstva, hvala, da sem neizmerno bogat.”

Ključ do bogastva je hvaležnost je dejal tudi eden najbogatejših zemljanov Warren Buffet in še mnogi drugi zelo zelo uspešni ljudje. Seveda, pravi veliko ljudi, lahko je biti hvaležen, ko imaš, kaj pa ko nimaš? Narobe! Najprej moraš biti hvaležen in potem vse pride. Ne moreš imeti najprej ognja in šele potem začneš iskati drva.

Hvaležnost je ključ do bogatega in srečnega življenja. In hvaležnosti se je treba naučiti. Učimo se tako, da jo prakticiramo vsak dan.

PS. Če smo hvaležni za vsako stvar, še ne pomeni, da se moramo z vsem sprijazniti in ostali revni. Nekateri se bojijo, če bom hvaležen za male stvari, ne bom nikoli imel velikih stvari… Zdrava ambicioznost, želja po napredku, po razvoju po več, je ravno tako del hvaležnosti. Bolj kot smo hvaležni in navdušeni, bolj kot bomo znali sprejemati, več bomo sprejeli.

Začnimo prakticirati hvaležnost že danes. Hvali ti, ker si!

PPS. Hvaležen ti bom, če članek posreduješ še komu, ki mu lahko polepša dan. Hvala ti <3