Moja sprememba

Sprememba v življenju se ne zgodi čez noč. Prav tako moramo razumeti, da to ni dogodek, obisk delavnice, seminarja, podobno kot čudežna tabletka za hujšanje, ki jo vztrajno iščemo že desetletja. Čeprav seveda te stvari tudi pomagajo.

Sprememba je obratna pot po kateri smo prišli v težko situacijo, v situacijo ki nam ni všeč. Kako se je sploh to zgodilo? Male stvari, ki se nam niso zdele pomembne: “Pa saj imam še čas, pa sedaj ni pravi čas, pa sedaj nimam časa zase, kdo pa še to dela, enkrat bom že, to pa lahko še počaka, to pa res ni pomembno, sedaj imam druge prioritete,…” Takšni in podobni izgovori, da nismo delali tistega kar je prav, ampak tisto kar nam je bilo všeč, udobno in ugodno in nam dalo  trenutne rezultate in potem, smo tukaj kjer smo.

 

Kako si predstavljaš boljše življenje? Kaj te blokira, da se ne spraviš v akcijo? Velikokrat imamo napačne predstave kaj vse bo potrebno, da bomo nekaj spremenili in se zaradi tega sploh ne lotimo. Gora se nam zdi previsoka in se sploh ne odpravimo na pot. Spremembo oz. željeni rezultat vse prevečkrat povezujemo z prevelikim odrekanjem, drastično spremembo, ki je ne bomo zmogli, žrtvovanjem, odpovedovanjem se nam prijetnih stvari. In potem se rajši sprijaznimo, na dan pridemo z zgodbo zakaj to ni za nas, zakaj je v bistvu brez veze in kdo pa sploh to ima in dela. In no vidiš, ostanemo tam kjer smo…

Kako poješ celega slona? Če ga želiš pojesti naenkrat, se zagotovo zadaviš! In tega se vsi bojimo. če pa se ga lotiš korak za korakom, en obrok naenkrat, pa ga lahko poješ celega. Moraš pa še vedeti, da ima slon omejen rok uporabe, kar pomeni, da če odlašaš in se ga nameravaš lotiti šele čez pol leta, takrat ne bo več užiten. 

Enako je z našimi cilji in dobrimi nameni. Imajo omejen rok trajanja! To ne pomeni, da se pokvarijo, ampak da energija, ki nas podpira izgine, izgubimo moment. In potem čez nekaj časa prazni gledamo kam je šla vsa inspiracija in se čudimo zakaj nas je minilo…

Kako se torej lotiti? Korak za korakom! Slona je potrebno razkosati na “prebavljive” porcije, ne prevelike, najprej začeti z lažjimi deli in nato vedno bolj zahtevne. Seveda nam tukaj pride prav vsak nasvet, pomoč in vodstvo. Ne bojte se vprašat, ne imejte predsodkov pred tem, da najamete coacha. Vedno morate gledati na to kaj se bo zgodilo in koliko vas bo stalo, če se NE premaknete naprej, če ostanete v istem življenju, če bo enaka situacija še nadaljnjih deset let.

Cilji in koraki morajo biti realistični in hkrati morajo biti izziv zate, drugače se ne razvijaš. In na začetku je vedno priporočljivo, da se obdaš z vsemi možnimi podpornimi elementi. Od prijateljev, ki te spodbujajo, literature in vseh mogočih trenerjev.

Saj poznaš tisto, če imaš za sabo požar, z leve strani te lovijo levi, na desni pa je močvirje s krokodili, nimaš veliko izbire in tečeš samo naprej in se ne oziraš ne levo in ne desno. In takšno situacijo si moraš ustvariti in ti zagotovo uspe. 

Če imaš samo eno izbiro in ta je, da moraš uspeti, boš zagotovo uspel/a. In verjemi mi, to je najboljša izbira! 

Sprememba zahteva čas, trening, disciplino in motivacijo. Same besede, ki jih ne povezujemo z zabavo in užitkom. Ne še! Spomni pa se na zadovoljstvo, ki ga utrujen/a občutiš po dobro oddelanem treningu. In potem veš, da ni bilo enostavno in vendar se izplača. Neprecenljivo. Novo življenje, nov pogled in nov/a ti. Just DO it!