Zakaj kontrolirati naša čustva?

pexels-photo-42379

Čustva. Če želimo biti uspešni v življenju, se moramo naučiti kontrolirati svoja čustva. To ne pomeni, da nismo čustveni in ne doživljamo življenja, ampak, da se čustvom ne predajamo.

Situacije se bodo pojavile in s tem se bodo pojavila tudi čustva kot so jeza, razočaranje, žalost, veselje. Te stvari so normalne in naravne. Razlika med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi pa je ravno v tem, koliko časa se zadržimo znotraj nekega čustva.

Seveda razumem, da nismo in ne smemo postati kot roboti, brez čustev in mrtvo hladni. Razumeti pa moramo, da so čustva energija in ko smo čustveni, oddajamo energijo. In ta energija manifestira naše življenje in okoliščine v katerih se nahajamo.

Na primer, zgodi se situacija, ki nas razjezi. Seveda mi sami reagiramo jezo, ker so v nas še (vedno) zametki jeze in je situacija samo sprožila našo reakcijo, pa to je tematika za kdaj drugič. Gre zato, da ko smo jezni, smo v jezni energiji, ki jo oddajamo. Jeza je negativno čustvo in oddaja negativno energijo. Na ta način lahko dobimo samo slabe oziroma negativne rezultate.

Iz borilnih veščin vemo, da v borbi načeloma izgubi tisti, ki je čustven, ki se preda čustvom, postane jezen, maščevalen. Čustva zameglijo naš razum in postanemo nerazsodni in začnemo delati napake. V borbi, enakovrednih tekmecev seveda, zmaga tisti, ki ohrani trezno in mirno glavo.

Enako je z ostalimi situacijami. V življenju, poslu. Pojavi se situacija, ki nas razočara, nas razžalosti. Če ostanemo v tem čustvu ali se mu celo predajamo, nas to čustvo ohromi in ne moremo normalno delovati in nadaljevati z našimi aktivnostmi. Na žalost se to dogaja ogromno ljudem. Izguba ljubljene osebe, službe, denarja, jih paralizira in potem nekateri ostanejo v tem stanju tudi več let ali celo življenje.

Ključ je, da čustvo ozavestimo, ga prepoznamo, sprejmemo tisto, kar nam sporoča in gremo čim prej naprej. Situacija me je razjezila, prepoznam čustvo, ga lahko celo uporabim za odriv ali poriv naprej in se takoj odločim za to, da preneham z jezo in grem v akcijo. Jezna, razočarana ali prestrašena akcija mi ne bo koristila. Če se tega zavedam, potem takoj preneham s takim razmišljanjem in vrtenjem na mestu ali krogu in se premaknem naprej.

Tako, na nek način smo obdelali “teorijo”. Zakaj pa je v praksi to precej težje in za nekatere ljudi skoraj nemogoče izvesti? Da lahko kontroliramo naša čustva, potrebujemo energijo. Dovolj pozitivne energije. Druga stvar je naše energijsko stanje. Če smo se v življenju veliko predajali čustvom in smo šli skozi ogromno takšnih situacij, smo se zagotovo poškodovali. Smo na nek način ranjeni in zaradi tega bistveno bolj občutljivi. Moram se pozdraviti in regenerirati.

Kaj torej lahko naredimo? Najprej se moramo tega zavedati. Zavest je ključnega pomena. Potem pa moramo to natrenirati. Ko gremo prvič skozi takšno situacijo, je težko, potem pa vedno lažje. Pomoč mentorja ali prijatelja je vedno dobrodošla. In potem nas ljudje sprašujejo: “Kaj ti pa se nič ne jeziš?” “Saj bi se, pa ne pomaga.” Potem pa je tu še energijsko sproščanje, meditacija, preko česa postanemo močnejši in se regeneriramo.

Mi smo kreatorji našega življenja. In naša čustva so tu samo pomagalci in usmerjevalci. Čustva nas opozarjajo na to, kaj se dogaja, ne smejo pa vladati našemu življenju. Mi pa smo tisti, ki jih kontroliramo. Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. In mi smo kreatorji našega življenja. Dan za dnem in vsak dan bolj!