Kako naj svojega moškega navdušim/navadim/organiziram, da bo za seboj pospravljal umazane nogavice, je vprašanje, ki ga precej pogosto dobim. V to kategorijo sodijo tudi pomivanje posode, obešanje perila, pomaganje pri domačih opravilih.

Resno? Kako? Težko! Ali pa niti ne.

Za začetek naj si prebere tole.

Pred nekaj časa sem poslušal video ameriškega generala s petimi zvezdicami (če ima pet zvezdic, bo že vedel) o tem, česa se je naučil v času, ki ga je preživel v vojski.

V vojski? Kje so že tisti časi, ko smo služili vojaški rok? Hehe, eni smo, še pravi hardcore. PS. Obvezno služenje vsaj pol leta v vojski, je nekaj, kar bi moral doživeti vsak moški. Šola za življenje. Se ne strinjate? Verjemite mi iz prve roke.

Ok. Kaj se torej dogaja tam? Trening discipline? Tudi, mogoče, odvisno, kako gledaš, Kaj pravi naš general?

Zjutraj, ko vstaneš, je v vojski prva stvar, da pospraviš in urediš svojo posteljo. To je zelo pomembno. Ne zaradi postelje, čeprav je lepo, da je pospravljena, ampak zaradi nas. Kaj se dogaja?

Ko zjutraj urediš svojo posteljo, je to tvoja prva zmaga, na katero si lahko ponosen. Začel si dan in nekaj si že naredil, nekaj, kar ti lahko da samozavest za dan in tvoje življenje.

Ne glede, kaj se ti dogaja čez dan, tudi če gre vse narobe, ko si zvečer utrujen, se vrneš domov in te v spalnici čaka urejena, lepo pripravljena postelja. Tudi, če nisi čez dan uspel narediti nobenega rezultata, je tukaj rezultat, ki te čaka in ti daje dober občutek in lahko nadaljuješ v nov dan.

Popolnoma enak princip lahko uporabimo tudi za ostale stvari. To niso več generalove besede, so pa izkušnje bivšega vojaka, mene. Vsakič, ko se preoblačiš in bi želel pustiti stvari kar tam, kjer padejo iz tebe, jih pobereš in odložiš v koš. Zgleda simbolno dejanje, pa vendar. Vsakič, ko to narediš, pošlješ svoji podzavesti sporočilo, da si discipliniran, da se lahko zanese nate in narediš nekaj, da okrepiš svojo samozavest.

Povem ti iskreno. Pri nas doma jaz skrbim za perilo. No, se trudim skrbeti. No big deal, pa vendar. Vsakič, ko grem mimo košare, ko bi moral dati perilo za pranje, vsakič, ko grem mimo opranega perila, ki čaka, da ga obesim, me ta obtožuje, da tega še nisem naredil, znižuje mojo samopodobo in mojo samozavest.

Dal sem obljubo, sebi in dragi in je ne držim. Izgubljam spoštovanje do sebe, zaupanje, da lahko dosežem tudi druge stvari.

Kako lahko postanem uspešen in slaven, če ne morem narediti običajnih stvari.

Mogoče se vam zdi, da dramatiziram, mogoče malenkost, želim si samo, da na stvari pogledate malo drugače.

Pravi moški ne skrbi za perilo in pravi moški ne pospravlja doma, to so ženske zadeve. Res? Zbudi se miško, razvajeni sinko.

Če hočeš biti frajer, če hočeš biti kralj, potrebuješ kraljico. Pravi moški je tisti, ob katerem se ženska počuti kraljica.

In posteljo, nogavice, perilo, posodo ukroti po vojaški dolžnosti. Preko soldata, boš postal general in potem kralj.

Zapomni si. Nogavice niso samo nogavice!

Similar Posts