Danes bi želel napisati par besed o učljivosti, odnosu učenca do učitelja, kajti opažam, da je na tem področju precej neznanja in pomanjkanje izkušenj.

Upam, da vsaj nekomu koristi.

Poglejmo kar primer. Recimo, da se odločim, da si poiščem trenerja, ki mi bo pomagal preteči maraton.

Najdem trenerja in se z njim pogovorim. Povem mu, da želim preteči maraton.

Prva napaka, ki jo veliko ljudi naredi 

Veste gospod trener, jaz sem že veliko pretekel v življenju. Na začetku sem bil slab tekač, vendar sem se že ogromno naučil, ogromno sem že spremenil, zelo opazen napredek v zadnjih letih, samo, da veste.

Halo, koga to zanima. Če sem prišel po pomoč, po nasvet, potem je moja naloga, da hitro povem, kaj že delam in kaj me zanima in POTEM POSLUŠAM.

Če želim nekaj odnesti in se nekaj naučiti, zaradi tega sem prišel, ker verjamem, da mi trener lahko pomaga in zato POSLUŠAM in NE GOVORIM.

In potem mi trener pove, da bom moral precej stvari spremeniti, veliko več trenirati, če želim doseči cilj in seveda me čaka finančna investicija.

 

Ker me finančna investicija malo zmede,  naredim drugo napako

 

Ker me finančna investicija malo zmede, ker mogoče tega nisem pričakoval, naredim drugo napako.

No, saj veste, mu povem, jaz sem s svojim tekom kar zadovoljen, ogromno sem že dosegel, pa glede na to, da nikoli nisem bil tekač, je to že ogromen napredek.

Halo, drugič, zopet, koga to zanima. Tukaj sem, ker sem prišel po pomoč, ker me zanima nasvet in ne zato, da BRANIM svoj EGO.

In takšne stvari se (preveč) pogosto dogajajo, ko ljudje pridejo k meni po nasvet, s področja osebne rasti ali partnerstva.

Na začetku povedo situacijo in potem, ko vidijo, da bo treba delati več, kot so mislili, investirati več, kot so v tem trenutku pripravljeni, začnejo braniti svoj ego.

Problem kar naenkrat postane nepomemben, ugotovijo, da je v bistvu čisto v redu in potem začnejo s tem koliko so že naredili, spremenili in prepoznali.

Verjamem, spoštujem in vse to cenim. Pa vendar.

Če je zadeva predraga, če trenutno ni situacija, se vse da pogovoriti. Ključ je, da ohranimo ponižno pozicijo in spoštovanje.

Včasih se pošalim z mojo drago, da imam 100% statistiko pozitivnih rešitev problemov.

Nekateri pridejo in dobijo sliko, kaj je potrebno storiti, da spremenijo ali rešijo situacijo in začnemo z delom. In situacijo rešijo in so srečni.

Drugi pa ugotovijo, da sprememba zahteva preveč dela in preveč denarja in se sprijaznijo, da je tako pač v redu in odidejo. Situacijo so rešili in so srečni.

Moja naloga je, da preko pogovora pomagam do jasnosti in tukaj mi 100% uspeva.

 

Ko smo v vlogi učenca je ključno, da smo učljivi

 

Ključ je, da razumemo, vedno, ko smo v vlogi učenca MORAMO biti UČLJIVI!

To pomeni, da smo ponižni in pripravljeni poslušati.

Takrat ne govorimo osebi, ker to že vemo, povemo učitelju, kar ga zanima glede naše situacij in potem POSLUŠAMO in se UČIMO.

Ko grem jaz na pogovor ali svetovanje, ne glede ali je brezplačno ali plačljivo, imam vedno pripravljenih veliko vprašanj. Čas je dragocen in prav tako priložnost. In želim jo maksimalno izkoristiti.

To je bilo samo nekaj izkušenj, ki sem jih želel deliti z vami, ker vidim, da nihče o tem ne piše. Ni ravno priljubljena tematika, pa vendar.

Škoda mi je vseh teh ljudi, ki tega ne poznajo in izgubljajo priložnost, da bi se nekaj naučili, ker ves čas branijo sebe in govorijo o sebi.

Saj poznate tisto, Bog nam je dal dva ušesa in ena usta, zato moramo dvakrat bolj poslušati, kot pa govoriti.

Ostanite čudoviti in veliko uspeha pri osebni rasti!

Similar Posts