Dobil sem vprašanje o slabi samopodobi …

Vprašanje: Pozdrav, imam težavo, s katero se soočam, odkar sem pred 15 leti prvič in povsem nepričakovano izgubila službo. Takrat me je to zelo prizadelo, saj sem v službi dala vse od sebe. Potem sem kmalu dobila novo službo, ki mi je zelo všeč in delo, ki ga delam, me res veseli. Vse dam od sebe, sem natančna, vestna, ampak … ves čas imam nekje zadaj, kaj pa če? Kaj, če šef ni zadovoljen, kaj, če me bo čez noč odpustil. Kadar me pokliče, kadar mi reče, če imam čas za sestanek, itd, takrat vedno najprej pomislim na najslabše. Potem se izkaže, da je vse v redu in spet sem pomirjena za nekaj dni. Ne vem, kako naj se znebim tega groznega občutka, da nisem dovolj dobra, da me bodo zamenjali …? Za vaš nasvet se zahvaljujem. Bralka


Odgovor:
Hvala za vaše vprašanje. Pravite, da se je pred 15 leti nekaj zgodilo, kar vam je porušilo vašo samopodobo. Poglejte, tisto, kar se je zgodilo pred 15 leti, dejansko ni povzročilo vaše slabe samopodobe, ampak jo je samo razkrilo. Pogosto se nam nekaj zgodi v življenju in potem ta dogodek napačno označimo kot vzrok naših problemov in težav. In to poskušamo reševati. Neuspešno. Ker ne rešujemo vzroka, ampak posledice.

Slaba samopodoba ponavadi izhaja iz naše mladosti, ker od naših staršev nismo dobili ljubezni na pravi način. Naši starši so nas imeli radi, ko smo bili “pridni”, ko smo ubogali, pospravili stvari, naredili domačo nalogo. Takrat smo od njih dobili ljubezen. Po drugi strani pa so nas kaznovali z odvzemom ljubezni, ko nismo bili pridni. 

Zaradi tega si prizadevamo biti pridni tudi kasneje v življenju, pridni v službi, ženske pridne doma, kot mame, pridne partnerke, vse s podzavestno željo, da preko tega dobimo ljubezen, ki si jo drugače sami ne znamo dati. 

Pravite, da daste vse od sebe, ste natančna, vestna, pridna in zanesljiva. In vas je strah. Ne razumite napačno, vse od sebe moramo dati v vsakem primeru, biti vestni, natančni, vendar se moramo pri tem zavedati naše vrednosti in kvalitet in nas ni strah. Če se slučajno zgodi, da zgubimo službo, ni problema, ker vedno damo vse od sebe, smo pridni, vestni in natančni. Zato vedno brez problema dobimo novo službo, vsako podjetje nas bo veselo. Takih uslužbencev primanjkuje. Razen, če, se v naši glavi dogajajo druge stvari. In potem si sami manifestiramo drugačno usodo.

Kako si lahko pomagamo sami? Kot prvo moramo paziti na naš notranji samogovor in ga takoj prekiniti, ko začnemo z negativnimi sporočili, da nismo dovolj dobri, da ne nam bo uspelo, da bo zopet šlo nekaj narobe. Namesto tega si moramo ves čas govoriti (afirmacije), da nam bo uspelo, da smo super (seveda moramo tudi kaj storiti v tej smeri, da postajamo super!), da je življenje čudovito, da nam pripada vse najboljše, da se bo vse uredilo. Najbolje je, da si ponavljanje takih pozitivnih sporočil damo kar na urnik, večkrat na dan in to ponavljamo, dokler nova sporočila ne prepišejo stara negativna. 

Včasih samo to ne deluje. Včasih sami ne znamo priti ven iz tega razpoloženja, ne znamo se ubraniti napada negativnih misli, stvari se dogajajo že predolgo in so premočne. Takrat potrebujemo pomoč mentorja, ki nas vodi skozi proces ven iz tega stanja in nam pomaga, da postanemo močnejši v pozitivnem razmišljanju in razpoloženju. Zavedati se moramo tudi, da smo zaradi vsega kar se nam je dogajalo v mladosti in našega doživljanja, energijsko poškodovani, ranjeni. Zaradi tega je toliko težje, da se sami postavimo na noge. Potrebujemo energijsko zdravljenje in spremembo naših podzavestnih programov, ki nam povzročajo vse te naše odzive in naše strahove. Če niste prepričana, kaj storiti se oglasite pri meni na brezplačen pogovor in bova pogledala kako lahko zopet pridete do dobre samopodobe in samozavesti. 

V življenju se nam dogajajo različne stvari, dobre in slabe, v nas pa je moč, da se odločimo kakšen bo naš odziv in kaj nam pomenijo. Mi sami smo kreatorji svojega življenja, samo včasih nas mora kdo na to spomniti in pokazati. Življenje postane čudovito, ko postane čudovit naš pogled na življenje!

Similar Posts