Pisala mi je petintridesetletnica, ki si želi še enega otroka, s svojim novim partnerjem …

Vprašanje: Stara sem petintrideset, ločena in imam hčerko iz prejšnjega zakona. Spoznala sem novega partnerja, ki je pet let starejši od mene in ima iz prejšnjega zakona sina. Že nekaj časa sva skupaj, ljubiva se in za oba je to popolnoma nova zgodba. Srečna sva. Začutila sem željo, da bi imela še enega otroka z novim partnerjem in na ta način kronala najino ljubezen. Partner me razume, pravi, da me ljubi, vendar nekako čuti, da tega ne more narediti zaradi svojega sina. Skrbi ga, da bo sin narobe razumel in bo mislil, da ima sedaj on še enega otroka, katerega ima raje, kot njega. Kaj mi lahko svetujete?

Odgovor: Hvala za vaše vprašanje. Popolnoma vas razumem. Mnogo ljudi bi lahko razumelo in razmišljalo, da je njegov sin razvajen, ker je pač edinec, vendar bi se takšni pomisleki, kot jih ima vaš partner, lahko pojavili tudi, če bi on imel več otrok.

Kaj si bodo moji otroci mislili o mojem novem partnerstvu? Ta misel se precej pogosto pojavlja, pri moških in ženskah, pri tistih, ki so že šli iz starega razmerja in zakorakali v novo, kot tudi pri tistih, ki so še v razmerju, vendar vztrajajo samo zaradi otrok, vztrajajo, da bi otroci v mladosti imeli oba starša, čeprav se nimata več rada, se ne razumeta in ne podpirata.

Pa poglejmo malo širšo sliko. Razumem, da nas lahko skrbi, da bodo naši otroci dobili napačno sliko, vendar se moramo vprašati kaj je dejansko napačna slika in kakšno sporočilo dajemo svojim otrokom. Najprej moramo vedeti, da je to, kar živimo pač življenje. Polno je vzponov in padcev, težkih trenutkov in novih priložnosti. Mama, ki se boji iti iz težkega partnerstva, pošilja sporočilo svojim otrokom, da je partnerski odnos mučenje in tega ne moreš spremeniti. Oče, ki gre v nov odnos in ga je strah imeti otroka, pa dejansko sporoča, da sicer novo upanje obstaja, vendar zopet živi omejeno življenje.

Pravilen pogled, kot ga doživljam jaz, to je pač moje mnenje in moja izkušnja, je, da si v življenju vedno zaslužimo nov začetek, novo priložnost. Oba z vašim novim partnerjem sta bila v preteklih partnerstvih. Oba sta naredila življenjsko izkušnjo in se nekaj naučila. In to je treba priznati sebi in tudi svojim otrokom. Vaša bivša partnerja nista ne grda, ne slaba, samo znanja nista imela, kako se iti partnerstvo, zato ni delovalo. In sedaj si vsi zaslužite novo priložnost.

Torej, če si oba z novim partnerjem želita otroka, mislim, da je to za vse pravi korak. Vidva bosta potrdila vajino ljubezen, hkrati pa pokazala svojim otrokom, da obstaja življenje tudi po starem življenju. Seveda je vajina skupna naloga, da vzgajata in imata rada vse otroke na enak način. Ljubezni je vedno dovolj, za vse, če le razumete stvari, se pogovarjate in ste pripravljeni dajati.

PS: Kako pa ti gledaš in doživljaš zgornjo zgodbo, napiši v komentar spodaj!

Similar Posts