Prazniki so pred vrati in trenutno se nahajamo v posebnem času, ko smo več skupaj, ko se srečamo in družimo s prijatelji. Danes ti bom zaupal tehniko, ki te lahko odreši marsikaterih slabih občutkov.

Dostikrat se pogovarjamo s partnerjem, prijateljico, sorodnikom in pogovor malo zaide v napačno smer. Nenadoma začutimo, da nas sogovornik začne potiskati v kot. Zdi se nam, da nas hoče po krivem nekaj obtožiti, vse gre v smeri, ko se po takem pogovoru ponavadi počutimo krive ali imamo kake podobne neprijetne občutke.

Problem je namreč, da ne vemo, kako sogovornika vprašati, kaj dejansko želi povedati, včasih pa po takem pogovoru razmišljamo ali naj osebo pokličemo in razjasnimo, kaj se je dejansko zgodilo.

Obstaja še druga možnost. V trenutku, ko začutimo, da je nekaj narobe, rečemo:
“Oprosti, mogoče želiš mene nekaj obtožiti?”
“Oprosti, mogoče želiš, da se počutim krivo?”

Prvi ključ je beseda OPROSTI! To pomeni, da druge osebe ne napademo direktno in stopimo korak nazaj. Na ta način ji damo prostor in možnost, da se ne obtoženo zave svojih besed.

V večini primerov nihče nima slabih namenov, ne želi direktno drugega obtožiti. Problem pa je, ker se ponavadi ne zavedamo, da je to že naš ustaljeni način, ki smo ga navajeni in ga sploh ne opazimo. Kar v povprek ponavadi udrihamo čez vse.

Velikokrat se bo zgodilo, da bo druga oseba odgovorila:
“Oprosti, nisem hotela nič slabega. Niti opazila nisem, da sem te obtožila/ označila za krivo”

Seveda jo potem lahko “nežno” prosite, naj tega ne počne več in v bodoče pazi kaj govori.

Ljudje v osnovi nismo slabi, samo dostikrat ne negujemo dovolj svojega dobrega dela in našega slabega dela nimamo dovolj pod kontrolo.

Povsod po svetu poznajo in preučujejo dve umetnosti, komunikacijo in diplomacijo. Pri nas pa vse prevečkrat prisegamo na domačnost in domače odnose, to, da povemo vse iskreno in direktno in vedno govorimo resnico.

Resnica je kot hrana, lahko jo čudovito pripravimo in serviramo, lahko pa nekomu vržemo v glavo ali ga celo zastrupimo. Nekateri mislijo, da resnica osvobaja. Mogoče, tistega, ki jo govori. Osebo na drugi strani pa lahko zelo poškoduje.

Komunikacija je umetnost, kot je umetnost pripravljanja hrane. Sčasoma postanemo vešči in lahko ljudem serviramo pripravljeno tako, da z užitkom in veseljem pojejo. Kot mame, ki otrokom prefinjeno skrijejo zelenjavo med ostale jedi.

Želim vam čudovite praznike, lepo praznujte in dober tek!

Similar Posts