Se kdaj vprašate, zakaj ste žalostni, zakaj vas je strah, zakaj se razjezite? Seveda, odgovor je logičen. Vse to se nam dogaja in mi tako od-reagiramo, ker se nam je nekaj zgodilo.

Nekdo ali nekaj nas razjezi, strah nas je, da se bo nekaj zgodilo ali pa se nekaj je zgodilo in smo zaradi tega žalostni. Logika je enostavna. Vzrok in posledica.

Pa vendar, ni tako enostavno. Vzrok in posledica veljata za bitja, ki reagirajo z nagonom. Tako reagirajo živali. Ker pač ne znajo in ne zmorejo drugače. Na žalost večinoma tudi ljudje od-reagiramo na tak način, razlog pa je v tem, da so te naše reakcije postale popolnoma avtomatske in zakoreninjene v naše možganske poti, da v resnici postanejo nagonske.

Vzrok in posledica. Vzrok in naša reakcija. Med njima je čas, prostor za naš odziv, prostor, kjer se lahko odločimo, kaj bomo naredili.

Pravimo, da je človek odgovorno bitje. Kaj to pomeni? To pomeni, da ima sposobnost, da odgovori. Odgovori na tisto, kar se mu zgodi. In to je stvar odločitve. Nekaj se mi je zgodilo in jaz imam moč, možnost, pravico in dolžnost, da izberem mojo reakcijo, izberem moj odziv.

Naši odzivi, od česa so odvisni. Zakaj se odločimo in odločamo, nekdo tako, zopet drugi drugače. Zgodi se nam nesreča, nekdo se bo spraševal zakaj se je ravno njemu to zgodilo, drugi se bo vprašal, kaj se lahko nauči, kako lahko iz te situacije postane modrejši. Nekdo nas izsili na cesti, kako od-reagiramo. Nekdo popolnoma znori, zopet drugi najde način, da poskuša razumeti, kaj se dogaja s človekom, ki nas je izsilil. PS. Če poskušamo nekoga ali nekaj razumeti, to še ne pomeni, da se s tem strinjamo.

Od česa so odvisni naši odzivi? Odvisni so od pomena, ki jim ga dajemo. To se mi je zgodilo in to sedaj pomeni to. Ni me poklical in zagotovo je to zaradi tega. Zgodilo se mi je to in to pomeni, karkoli že.

Pomeni, ki jih dajemo dogodkom postajajo naše zgodbe. Zgodbe, ki si jih govorimo, postajajo naša realnost.

Se ti vedno dogajajo lepe stvari, so vsi prijazni s tabo, je tvoje življenje ves čas čudovito, si rojen/a pod srečno zvezdo? Če karkoli od tega ni res, potem je to samo zaradi tvoje zgodbe. In če želiš drugačno življenje, če želiš drugačne rezultate, moraš spremeniti svojo zgodbo.

Pravimo, življenje je čudovito, ko/če imamo mi čudovit pogled na življenje. Ko smo srečni in nasmejani, nas vsi pozdravljajo in nam vračajo nasmehe. Vsi že imamo takšno izkušnjo. In če se nam to premalokrat dogaja, če nas sreča ne čaka vsak dan za vogalom, je to zaradi pomenov, ki jih pripisujemo dogodkom in zgodbe, ki si jo govorimo.

Če želiš drugačno življenje, če želiš drugačne rezultate, moraš spremeniti svojo zgodbo.

Similar Posts