Danes želim z vami deliti razmišljanje, mojo lastno izkušnjo. Na noben način ne želim kogar koli prizadeti, vse stvari sem že sam izkusil in jih še vedno izkušam, zdi pa se mi pomembno, da vsi to razumemo. Še posebej, ker o tem nihče ne piše in ne govori.

Brezplačna delavnica ne obstaja, brezplačni pogovor ne obstaja, brezplačni članki ne obstajajo, čeprav jih mi vsi dobimo brezplačno.

V življenju je vse Energija, Vesolje je Energija in vse je izmenjava Energije. Brez nič ni nič, nič ni zastonj in vse je izmenjava energije.

Ko nekdo napiše članek, naredi delavnico, vam ponudi pogovor, vloži svoj čas in energijo. Ne glede na to, da je delavnica brezplačna, je avtor vanjo vložil svojo energijo. To je na nek način njegova zavestna odločitev, njegova investicija, zato se zaradi tega ne smemo in potrebujemo kakorkoli slabo počutiti.

Avtorji seveda investirajo in vlagajo v brezplačen material z namenom, da bodo nekoč dobili nekaj od tega povrnjenega. Vložijo svojo energijo in delijo znanje in informacije z željo, da bi na drugi strani prejemniki tega znanja in energije, začutili vrednost dobljenega, začutili, da jim to znanje in še posebej tisto, katerega avtor delavnice še ime, lahko pomaga doseči njihove cilje in se potem odločijo za njegove/njene plačljive storitve.

To je s strani avtorjev, coachev, mentorjev, strokovnjakov. Dajanje brezplačnih vsebin je njihova investicija v bodoče stranke, ki bodo želele še več tega znanja, energije in motivacije zamenjati za njihovo energijo oz. denar. Seveda je vsakemu jasno, da se bo le mala peščica koristnikov brezplačnih vsebin tudi odločila za plačljive.

To pa je samo ena plat kovanca, palice ali medalje. Na drugi strani odnosa so koristniki oz. uporabniki tega znanja. Večina jih to znanje konzumira brez slabe vesti. Tudi sam sem bil med njimi, dolga, dolga leta. Preprosto nisem razmišljal o drugih možnostih. In je na nek način delovalo. In na nek način deluje za večino ljudi.

V vesolju je vse izmenjava energije. Ko damo, nastane vakuum in prostor, da nekaj sprejmemo. Če samo sprejemamo, sprejemamo in če rečemo še malo drugače, jemljemo in jemljemo, ravno tako nastaja vakuum, vendar na napačni strani. Ne gre zato ali je sedaj to moralno, sploh ne gre zato, da bi želel spreobrniti moje sledilce, da mi več plačajo, čeprav navsezadnje to ni tako slaba ideja. Gre zato, da želim z vami deliti moje prepoznave in izkušnje ter izkušnje coachev, mentorjev in strokovnjakov po svetu.

Dnevno namreč srečujem ljudi, ki samo konzumirajo in iščejo brezplačne vsebine, niso pripravljeni vračati in se odločati za plačljive programe, knjige, audio programe in se potem čudijo, zakaj jim v življenju ne gre. Če nič ne daš, ne moreš nič dobiti. To je princip vesolja. Če samo jemlješ, se nekje ustavi.

Pred leti sem se pogovarjal s stranko, ki mi je hotela znižati ceno in v istem trenutku razlagala, da tudi njej ves čas poskušajo znižati cene. Zakaj že? Ko pogumno plačaš, lahko pogumno računaš in ko velikodušno daješ lahko pričakuješ, da boš velikodušno prejemal/a.

No sedaj vidite, da potem res ni brezplačnih delavnic, brezplačnih člankov in brezplačnih vsebin. So samo investicije v boljšo in lepšo prihodnost, v to, da postanemo boljši. Izkoristite jih in potem nekoč vrnite nazaj!

(P)Ostanite čudoviti!

Similar Posts