Danes želim s tabo deliti modrost, mojo modrost in ja, stara je več kot pol stoletja. Nekaj dni nazaj sem praznoval enainpetdeseti rojstni dan, kar častitljiva starost za takega mladeniča, bi rekel.

Za rojstni dan sem dobil “darilo” od Vesolja. Sesul se mi je računalnik, Windows-i. Lahko bi rekel, en kup težav, izgube časa, lahko pa gledam to, kot nov začetek, novo priložnost. Ob tem pa sem doživel še manjše razsvetljenje. Ti vse razložim.

Poglej, razmišljal sem o varnosti v življenju. Ljudje si želijo varne službe, prihrankov na računu, nepremičnine, katere vrednost bi jih lahko rešila pred najhujšim. Pa je to res varnost? Pa je res vredno, da se pehamo za tem? Seveda je super, da imamo vse te stvari in lahko nam naredijo življenje čudovito. Pa vendar.

Službo lahko zgubimo, lahko se zgodi nekaj nepredvidenega in ostanemo brez denarja, ravno tako glede nepremičnine. PS. Ravno sem podedoval nepremičnino, ki je sicer na papirju vredna kar precej denarja, vendar bo v obnovo potrebno vložiti kakih 50.000 Eur. To pomeni, da varnost, ki jo tako iščemo v življenju, dejansko ni prava varnost.

Sesul se mi je računalnik, na srečo samo Windows-i . Lahko bi se zgodilo, da bi izgubil tudi vse podatke. Nekaj let dela, preko 250 člankov, okoli 200 videov, 50+ delavnic. Katastrofa. Ali pa tudi ne?

Karkoli bi se že zgodilo, sem razmišljal, imam znanje in sposobnosti, da vse to zgradim še enkrat na novo. Napišem nove članke, posnamem video, poiščem stranke, postavim posel. Moje znanje, moje sposobnosti so dejansko moja varnost. Edina varnost, na katero se lahko zanesem.

Lahko izgubim vse podatke, lahko se preselim v drugo državo, pa vedno znova lahko začnem iz ničle in se postavim na noge. Znanje in sposobnosti vedno nosim s sabo in nihče mi jih ne more vzeti.

Super je, da imamo denar in stvari, ki so seveda posledica našega dela, vendar tisto, kar se najbolj izplača, je vlaganje v naše sposobnosti. Seveda lahko se zgodi, da zbolimo, se poškodujemo ali se poslovimo iz tega sveta, vendar to je že druga zgodba. Super je, da imamo denar na strani, da si zgradimo neko varnost, vendar se moramo hkrati zavedati, da smo največja varnost sebi mi sami in naše sposobnosti! Ne pozabi na njih!

Similar Posts