Želite imeti uspešnega otroka in se sprašujete, kakšen pristop ubrati? Želite, da je otrok otrok in da živi svoje otroštvo? Ne želite ga siliti v nekaj in skozi njega živeti svoje sanje? Razmišljate o tem ali ga “vzgajati” že sedaj ali naj še nekaj časa uživa, ker ima še čas?

Načinov vzgoje in razumevanja otroštva je danes več, kot političnih strank in vsi so prepričani, da imajo prav in njihov pristop deluje. Zato bomo na vzgojo pogledali malo drugače.

Namesto, da se vprašamo, kako vzgojiti uspešnega otroka, se vprašajmo, kako vzgojiti otroka, ki razume principe uspeha. Ne glede na to, kaj je za vas uspeh, ne glede, kakšne so vaše ambicije, so principi uspeha še vedno enaki.

Veliko poti je, ki vodijo do uspeha, pa vendar so izza uspeha vedno enaki principi. Uspeh, rezultat, je posledica delovanja in upoštevanja tisočletnih naravnih zakonov, vsaj nekaj tisoč let poznane zgodovine človeštva.

Najbolj poznan zakon, ki nam je hkrati tudi najbolj domač je zakon setve in žetve. Zakon pravi, da če želimo imeti pridelek (rezultat), moramo najprej pripraviti njivo, posaditi seme, seme negovati in počakati, da se seme razvije in zraste v plod. To je princip in to je zakon. V svetu ni poznanega nobenega drugega principa in drugačne poti do pridelka.

Če pogledamo življenje, vse, kar delamo, vse, kar kreiramo, poteka po teh večnih zakonih, pa naj gre za proizvodnjo in prodajo izdelka, programiranje in lansiranje najnovejše aplikacije ali naše medsebojne odnose. Če želimo rezultate, moramo razumeti in upoštevati te zakone.

Seveda obstajajo klonirana semena, umetna gnojila, kokoši, ki znesejo deset krat več jajc kot običajne, krave, ki so trikrat težje, kot normalne. In seveda obstaja tudi hitra pot do uspeha. Pa je to res uspeh, uspeh, ki traja, hrana, ki nam ohranja zdravje, odnosi, ki nas bogatijo? Ne glede na to, kako vse skupaj privlačno zgleda, na koncu ugotovimo, da se moramo vrniti nazaj na stare dobre osnove.

To pomeni, če želimo vzgojiti uspešnega otroka, moramo otroka naučiti teh principov. Način, kako ga učimo, se razvija skozi zgodovino, tako, kot se razvijajo in prehajajo na višji nivo naši odnosi in postajajo vedno bolj sofisticirani. Pa vendar.

Še vedno je potrebno jasno vedeti, kaj hočeš in še vedno je potrebno vložiti svoje delo, fokus, energijo. Nihče tega ne more narediti namesto vas ali vašega otroka. Lahko mama obdeluje “njivo” namesto njega, pa vendar, do kdaj?

Ste že kakega kmeta videli, da je na njivo pripeljal advokata, ker ni bilo pridelka? Ne vem zakaj potem nekateri starši mislijo, da bo to njihovim otrokom pomagalo. Advokat ti ne more pomagati do medalje, oče ne more odteči namesto tebe šolskega tekmovanja. Na koncu vse skupaj vodi samo v veliko razočaranje.

Naj imajo otroci otroštvo, se igrajo z igračami, naj bodo svobodni in brezskrbni ali pa je mogoče smiselno, da se začnejo “igrati” z malo njivico, se učiti principov življenja in uspeha.

Kdaj začeti s tem učenjem? Odvisno od starša in odvisno od pristopa. Upoštevati moramo nekaj. Vse v naravi poteka po zakonih in po stopnjah. Ne moreš obdelovati velike njive, če se še nisi naučil obdelovati male njivice. Razvoj sposobnosti poteka po korakih.

Lahko čakate, da vaš otrok živi otroštvo in bo začel obdelovati njivico, ko bo polnoleten, mogoče pa sosedov skozi igro obdeluje svoj vrtiček že od malih nog. In potem želite, da je vaš otrok uspešen in konkurenčen. Vem, ni enostavno, pa vendar, pomembna odločitev.

Na svojo mladost imam kar lepe spomine. Pa vendar. Velikokrat mi je žal, da me moji straši niso naučili več o življenju. Res je, da ogromno tega tudi sami niso znali. Imel sem “srečo”, da sem se pri desetih letih začel ukvarjati z vrhunskim športom. Mogoče nisem imel veliko od “otroštva”, sem pa ogromno potoval, se naučil vztrajnosti in discipline, fokusa in zmagovalne miselnosti. Bilo je vredno, vsaj zame. Izkušnjo toplo priporočam.

Včasih mi kdo reče, kako naj se jaz odločim, da bo moj otrok vrhunski plavalec, ko bo dovolj star, se bo že sam odločil. Ne rabite se odločiti za panogo namesto njega, lahko pa ga naučite osnove športa, odnosa, miselnosti in discipline in se bo potem lahko odločil na drugačnem temelju.

Kako vzgojiti uspešnega otroka? Tako, da ga naučimo pravih vrednot in principov uspeha! Kdaj ga začeti učiti? Če si sposodim stari kitajski pregovor: najboljši čas je bil takoj po rojstvu, seveda, najti moramo način, ki je ustrezen, drugi najboljši čas pa bi bil danes.

Similar Posts