Želim rešiti partnerstvo, vendar moj partner o tem noče nič slišati, noče se pogovarjati in noče sodelovati. Popolnoma se je umaknil in ne vem, kaj naj naredim?

To je precej pogosto vprašanje, ki ga dobim. Najprej poglejmo zakaj se partnerja sploh oddaljita in kje se začne odnos krhati.

Zakaj se partnerja sploh oddaljita?

V partnerstvo vsak izmed partnerjev prinese svojo prtljago, svoja pričakovanja, svoje vrednote in svoje pretekle izkušnje. V kolikor se o pričakovanjih in vrednotah glede odnosa, prihodnosti, financ, vzgoje otrok, ciljev in vizije ne znamo pogovoriti že na samem začetku, smo lahko kasneje v odnosu “precej presenečeni”.

Sem mislil/a, da bo tako, pa moj partner čisto drugače razmišlja. Pa sta se o tem kaj pogovarjala na začetku? Nisva!

Napisal sem, da se ne znamo pogovoriti, ker načeloma si vsi želimo tega, vendar ne vemo kako. Če se lotimo na napačen način, nas naš potencialni partner lahko obtoži zakaj želimo o teh stvareh razčiščevati že sedaj, saj niti začela še nisva.

Par besed o naši prtljagi. Sestoji se iz naših preteklih izkušenj, kot so razočaranja, frustracije, jeza, nemoč, žalost, ki so se energijsko akumulirale v našem telesu. Te izkušnje se seveda skozi odnos še naprej pridno kopičijo.

 

Vsa naša dogajanja, odnose, komunikacije, gledamo skozi prizmo preteklih izkušenj

Prvi problem je, da vsa naša dogajanja, odnose, komunikacije, gledamo skozi prizmo teh izkušenj, to pomeni, če smo imeli slabo izkušnjo, potem pričakujemo, da se bo nekaj podobnega ponovilo.  Energijsko akumulirana energija preteklih izkušenj pa čaka v našem telesu kot tempirana bomba, da jo nekdo sproži, ko nam “stopi na žulj” in takrat nekontrolirano eksplodiramo.

Drugi problem pa so poškodbe, ki so ob tem nastale, zaradi katerih smo bistveno bolj občutljivi in besede in odnose doživljamo bistveno bolj intenzivno, kot bi bilo normalno.

Potem je tukaj partnerska komunikacija. Če se pogovarjamo in govorimo drug z drugim, še ne pomeni, da znamo partnersko komunicirati. In to se še posebej pokaže, ko se stvari začnejo nabirati. Takrat želijo ženske reševati odnos po žensko, moški pa po moško.

 

Ženske želijo reševati odnos po žensko, moški pa po moško

Ženska se želi z moškim pogovoriti, dobiti od njega odgovor, kaj želi, kako želi, naj se odloči, greva po svetovanje, greva po pomoč. Ta njen način pa ima na moškega samo negativni učinek. Moški čuti pritisk, čuti se potisnjenega v kot, se umakne, ne želi se pogovarjati in sodelovati.

Veliko partnerskih svetovalcev, psihiatrov svetuje ženskam, da ne morejo storiti ničesar, ker sta za rešitev potrebna dva in moški ne želi sodelovati. To pomeni, da ne morejo narediti ničesar.

Moja izkušnja je drugačna. Moja izkušnja je, da je dovolj, da vsaj eden v odnosu razume za kaj gre. In če je to ženska, je bistveno lažje in bolj enostavno.

 

Prvi korak je, da pomagam partnerki, da ustavi pritisk na partnerja.

Prvi korak je, da pomagam partnerki, da ustavi pritisk na partnerja. Potem ji pomagam, da se postavi na noge. Nato začneva delati na pravilni komunikaciji, ki bo spodbudila njenega partnerja, brez, da ustvari dodaten pritisk. Potem pa se začne delo na sproščanju akumuliranih energijskih poškodb ter zdravljenje čustvenih ran.

Ko se energijske rane začnejo celiti, postanemo močnejši, stvari v odnosu se nas manj dotaknejo, posledično se lahko bolj mirno odzivamo, kar je začetek zdravljenja partnerskega odnosa. Potem pa je na vrsti spreminjanje podzavestnih programov in prepričanj, ki so nas sploh pripeljala do takšne situacije.

Velikokrat sem negativno presenečen, da ogromno žensko poskuša odnos rešiti edino s pogovorom. Poskusila sem vse, poskusila sem se pogovoriti, biti tiho, poslušati, biti potrpežljiva ali ga spodbujati, pa nič ne deluje. Seveda ne deluje, kajti niste poskusila čisto nič novega, isto stvar na tisoč in en način.

 

In potem obupajo in se oglasijo šele, ko namesto, da bi želele rešiti odnos, iščejo pogum, da bi odšle iz odnosa. Zakaj je tako težko poiskati strokovno pomoč, pomoč nekoga, ki je že bil v taki situaciji in jo je rešil? Vse se da rešiti, samo pravočasno moramo začeti.

Kako rešiti partnerstvo, kadar moški noče sodelovati? Najprej ga nehajte siliti v sodelovanje in začnite delati na sebi. Poiščite si strokovno pomoč in vodstvo nekoga, ki ima rezultate na tem področju.

Danes smo vsi pod vtisom moderne dobe. Ko se nekaj pokvari, zamenjamo ali kupimo novo. Nihče več ne popravlja stvari. In podobno smo začeli razmišljati v partnerstvu. Če ne gre, bom našel/a novega partnerja.

 

Če želimo novega partnerja, moramo mi postati novi

Pri tem pa pozabljamo, da če želimo novega partnerja, moramo mi postati novi, drugače se bodo stvari ponovile. Veliko lažje je rešiti obstoječi odnos, seveda, če še obstaja v odnosu spoštovanje, ker že vemo kaj lahko pričakujemo. Nov odnos na začetku zgleda privlačen, potem pa se zabava začne.

V partnerstvo smo prišli z razlogom. Stvari se zapletejo, ker nimamo znanja, izkušenj in zaradi prtljage, ki jo prinesemo s sabo. Če le ni prepozno, se splača reciklirati partnerstvo. Sedaj je doba trajnostnih izdelkov. Naj postane tudi doba trajnostnih partnerstev.

Similar Posts