Moje življenje se mi večkrat zdi nič posebnega, zdi se mi, da se mi skoraj nič ne dogaja, da bi bilo lahko veliko bolj zanimivo, mi je dejala Katja.

Kako pa bi ga lahko popestrila, sem jo vprašal.

Nimam ideje, je odvrnila.

Pa je mogoče, da se ti kaj zgodi, da ne opaziš ali pa na to pozabiš, sem jo vprašal.

Kako to misliš, me je začudeno pogledala.

Si kdaj pišeš dnevnik, zapiske, refleksijo, hvaležnost, se kdaj ustaviš in analiziraš dan, sem jo vprašal.

Zakaj pa bi to delala, je skomignila z glavo.

Poglej, uspešni ljudje niso postali uspešni po naključju. Običajni ljudje živijo svoje življenje in se odzivajo na to kaj se jim dogaja. Ničesar skoraj ne planirajo, pač živijo in to se jim zdi normalno, vse ostalo jim je nekako odveč, sem ji povedal.

In kaj delajo uspešni ljudje drugače, jo je zanimalo.

Uspešni ljudje kreirajo svoje življenje. Tega se naučijo že od malega. No, seveda nimajo vsi te sreče. Ostali, ki želijo postati uspešni, se tega naučijo kasneje, kot se lahko tudi ti. Življenje je, kar narediš iz njega, se strinjaš?

Stvari se ti dogajajo in ti si edina, ki jim lahko daš pomen. No, saj tudi sedaj to delaš, razlika je samo v tem, da ne daješ veliko pomena in ne vidiš neke večje povezave.

Uspešni ljudje so hvaležni za svoje življenje, hvaležni za vse, kar se jim dogaja, hvaležni za ljudi, dogodke, situacije in materialne stvari.

Saj bi bila jaz tudi hvaležna, če bi živela njihovo življenje in imela stvari, kot jih imajo oni, je odvrnila.

Verjamem, da tako razmišljaš, pa vendar ni tako. Tudi ti imaš ogromno stvari, za katere bi lahko bila hvaležna, pa nisi, ker se nisi tega naučila in to ni v tvoji navadi. Tisto, kamor daješ pozornost, se povečuje, je princip. Tam, kjer je tvoj fokus, tam je tvoje življenje.

Sedaj smo vsi fokusirani na to, kaj je narobe, česa nimamo, kaj bi še vse radi imeli. In tako ves čas živimo v energiji pomanjkanja. Na drugi strani pa se uspešni in bogati fokusirajo na to, kar imajo, hvaležni so za vsako stvar. In zato živijo v energiji obilja. Ker oddajajo obilje, se jim to obilje povečuje.

Kaj nas niso učili, da če si zadovoljen s tem, kar imaš, potem ne boš imel motivacije za več, me je prekinila.

To je res, vendar ne drži, oziroma je napačen pristop. Če si nezadovoljna s tem, kar imaš, potem si nezadovoljna in nikoli ne boš srečna in hvaležna, ker ne znaš biti srečna in hvaležna. Sreče in hvaležnosti se naučiš in tega ljudje ne razumejo.

Sreča in hvaležnost nista nekaj, kar občutimo, ampak sta navada, način delovanja, ki ju na nek način natreniramo. Navada postane navada, ko jo delaš, delaš redno in delaš nekaj časa. Potem postane tvoja.

V življenju moramo biti hvaležni za to, kar imamo, srečni v tem trenutku in hkrati imeti željo po več, željo po razvoju, po napredku, spremembi, boljšem življenju.

Kako lahko to dosežem, je vprašala. Želim, da je moje življenje bolj zanimivo in zabavno.

Če želiš, da je tvoje življenje bolj zanimivo in zabavno, moraš ti postati zanimiva in zabavna. In to ne velja samo za zanimive in zabavne stvari, ampak za vse. Nekdo, ki se zabava, se zabava pri igri in lupljenju krompirja. Govoriva o odnosu do vsega, sebe, življenja, drugih ljudi.

Edini način, kako lahko to narediš je, da spremljaš, kaj se ti dogaja. Spremljaš, kaj in kako delaš, doživljaš stvari, kje se ne zabavaš in kje nisi zabavna. Kot, da bi učila malega otroka odnosa do življenja, na isti način učiš sebe. Seveda, problem je, da velikokrat ne vidiš in ne opaziš, da to še nisi in tukaj ti kot pomagajo starši otroku, lahko pomaga in te vodi mentor.

V moji trening skupini, moje stranke vsak teden pišejo kaj se jim dogaja, pišejo tedenski dnevnik uspeha. Poskušam jih tudi inspirirati, da dnevno pišejo dnevnik hvaležnosti. To pomeni, da moraš najti vsak dan najti stvari, ki so bile lepe, stvari, za katere si lahko hvaležna, stvari, na katere si lahko ponosna. Na začetku je težko, ker jih ne opaziš, potem pa je vsak dan lažje in bolj zanimivo.

Sedaj ne vidiš lepih stvari, ki so se zgodile čez dan, ne opaziš pozitivnih stvari pri svojih otrocih, partnerju, sodelavcih, ljudeh, ki te obkrožajo, ker tega večinoma ne opazuješ. Ko pa boš to začela, se bo nenadoma spremenilo ogromno stvari in tudi ljudje okoli tebe.

Če želiš popestriti svoje življenje, moraš to delati načrtno in zavestno. Čudovito življenje ni naključje. Kot se ne zbudiš nekega dne in imaš čudovito postavo ali poln bančni račun, je tudi čudovito življenje rezultat načrtnega dela. To nekaterim ljudem ni všeč in raje načrtno delajo, kar hočejo in kar se jim zdi. Problem je samo v tem, da jim rezultati, ki jih dobijo in njihovo življenje nista všeč.

Življenje je čudovito, ko imaš čudovit odnos do življenja in začneš lahko že danes. 

Similar Posts