“V življenju ne moreš imeti vsega,” je dejala Tina. “Svojega sina poskušam naučiti skromnosti. Za rojstni dan si je zaželel novega Iphona, pa mu ga ne morem kupiti,” je potožila.

“Zakaj pa bi ga želela naučiti skromnosti?” sem jo vprašal.

“Mislim, da je skromnost pomembna v našem življenju. Moji starši so me učili: “Kdor z malim zadovoljen ni, velikega vreden ni!” Enostavno mu ne morem izpolniti vseh njegovih želja in mu kupiti vse, kar imajo njegovi vrstniki. Moral se bo zadovoljiti s tem, kar ima in biti hvaležen!” je še pribila.

“Kaj pa, če vaši starši niso imeli prav, kaj pa, če je v redu, da hočeš več,” sem jo izzval.

“Kako to mislite,” je presenečeno vprašala.

“Zakaj pa mislite, da imamo želje, če želja ne moremo uresničiti. Zakaj bi nam vesolje v naše srce položilo sanje, če je prepovedano sanjati? sem jo vprašal.

“Razumem na nek način, pa vendar mislim, da vsega ne moreš imeti!” je odvrnila.

“Zakaj pa ne? Saj poznate tisto, Vesolje je katalog, iz katerega si izberemo, kar si želimo?” sem jo vprašal.

“Tistega, kar vam ne povejo ali pa ne vejo, pa je, da je na koncu kataloga blagajna, kjer moramo plačati izdelke, ki smo se jih zaželeli. Preprosto povedano, zaslužiti si jih moramo. To pomeni, ni problem, da sanjamo velike sanje, da si želimo nemogočih stvari, ključ je samo, da poznamo pot do njih in smo pripravljeni plačati “ceno”, ki je za to potrebna.

Če greva nazaj do vašega sina. Zdi se mi pomembno, da ga naučite, da je hvaležen za vse. Hvaležnost je ključ do vsega v življenju, hvaležen za male in hvaležen za velike stvari. To pa ne pomeni, da je z vsem zadovoljen in da si ne sme želeti več in želeti večje stvari. Vaša naloga kot starša pa je, da ga naučite, kako lahko do teh večjih stvari pride.

Za rojstni dan mu kupite, tisto, kar ste se namenili in kar mu lahko. Potem pa ga vzpodbudite, da sam najde pot do novega Iphona. Velikokrat smo starši prepričani, da je za otroke prezgodaj, da bi jih obremenjevali z denarjem. Vendar je to samo zato, ker mi mislimo, da denar obremenjuje. Denar je lahko povsem zabaven in služenje denarja, če imaš znanje je zelo zabavno.

Sam sem kot otrok vedno dosegel vse cilje, ki sem si jih zastavil. Kupil sem si glasbeni stolp, kolo, motor in pri osemnajstih letih oranžni Mini Morris. Znal sem delati z denarjem. Nekaj denarja sem dobil kot darilo ob raznih priložnostih, sem pa tudi vsako poletje od srednje šole naprej delal in na ta način zaslužil denar.

Starši morajo razdeliti domača opravila, ki jih je potrebno opraviti, kot so pomoč pri hišnih opravilih in so zato, da otroci pomagajo in se učijo discipline, ter ne potrebujejo finančne nagrade, ter razne priložnosti, kjer pa otrok lahko zasluži nekaj denarja in naj ga pri tem spodbujajo.

Na primer, ne zdi se mi smiselno, da otrok dobi denarno nagrado, ko doma pomiva posodo, pospravlja svojo sobo in pomaga pri hišnih opravilih. To je del skupnih družinskih dolžnosti in njegov doprinos. Seveda, pa mora prevzeti odgovornost, če tega ne dela, pozabi ali noče delati. To smo včasih imenovali kazen, sedaj pa bi mogoče imenovali pogodbeni penali.

Po drugi strani pa naj starši spodbujajo dodatne priložnosti, kjer se otrok nauči služiti in upravljati z denarjem, pa naj bo to prodaja limonade na ulici, obiranje sadje pri bližnjem kmetu, delo preko študenta ali celo njemu primeren posel preko interneta.

Pomembno je, da otroka ne omejujemo in mu pokažemo pot. Vse je mogoče in vse lahko dosežeš, samo če najdeš pot in si pripravljen plačati ceno, ki je za to potrebna. In to je lahko tvoj čas, dodatno izobraževanje, tvoj fokus, fizično delo in finančna investicija.

Poglejva pa še njegovo mamo. Popolnoma razumem, da svojemu otroku ne morete omogočiti vsega. Pa vendar bi bilo smiselno, da naredite tudi vi korak naprej. Vem in razumem, da ste finančno omejeni. Po drugi strani pa čutim, da niste s tem najbolj zadovoljni in srečni.

S financami je pogosto tako, da smo srečni in zadovoljni, dokler nam nekaj ali nekdo ne pokaže, da je lahko drugače, da imamo lahko več in drugačno življenje. Finance same niso sebi namen in vaše življenje je tudi sedaj že čudovito. Če živite svoj potencial. Če pa tega ne živite in globoko v sebi čutite, da želite in vam pripada več pa je čas za akcijo. Seveda večina ljudi ne stori ničesar in začne opravičevati svojo situacijo, češ zakaj pa potrebujemo več, to nas samo pokvari, materialne stvari niso pomembne.

Denar je pomemben samo tam, kjer je pomemben in materialne stvari so pomembne samo tam, kjer so pomembne. In če želite več, če čutite, da vam pripada več in tega (še) nimate, pomeni, da ne živite svojega potenciala.

Naš potencial je sestavljen iz našega znanja, naših sposobnosti in naše kapacitete energije. Vsa tri področja so za nas omejena in na nek način neomejena. Znanje lahko dobimo, svoje sposobnosti povečamo in povečamo našo kapaciteto energije.

Vesolje je neomejeno in ravno tako smo neomejeni tudi mi z našim potencialom. In če ne želimo, da smo omejeni z našimi fizičnimi in materialnimi zmožnostmi, je čas za akcijo, je čas za transformacijo in čas za ekspanzijo. Prvi korak je, da spremenimo naša prepričanja in začnemo čutiti, da je res vse mogoče. Drugi korak je, da pogledamo kakšna znanja in sposobnosti potrebujemo, da dosežemo in uresničimo naše cilje, da začnemo živeti svoje sanje. In tretji korak so energijske tehnike, ki se jih moramo naučiti, da spremenimo in povečamo našo kapaciteto energije.

Similar Posts