Moški in ženske govorimo različna jezika in čeprav mislimo, da vse obvladamo, se dostikrat izkaže, da partnerju nekaj povemo, razlagamo, pa vendar nas on dejansko ne razume.

Zadnjič me je gospa vprašala: “Zakaj pa ne vpraša, če ne razume?”

Preprosto, ker ne ve, da bi moral vprašati! In ker misli, da razume! Če pa pogledamo rezultat, pa vidimo, da ni naredil tisto, kar je ona pričakovala od njega, to pomeni, da ni razumel!

Če rezultat ni tak, kot si ga želimo, sta dve možnosti; ali partner/ka ne ve, kaj in kako mora narediti ali pa noče. O drugi možnosti se danes ne bomo pogovarjali, ker se imamo radi. Poglejmo prvo.

Gospa pravi: “Naslednjič mu bom bolj podrobno in bolj počasi razložila!”

Res?

Si predstavljate situacijo, ko srečate tujca, ki govori madžarsko in vas vpraša za pot?

Večina vas madžarsko ne zna, predpostavimo, da angleščina ali nemščina tudi nista vaši orodji, zato poskušate razložiti po “naše”.

In potem razlagate in tujec vas posluša in poskuša nazaj komunicirati, kaj je in kaj ni razumel. Sčasoma vedno bolj glasno govorita in skušata dopovedati drug drugemu, karkoli pač skušata dopovedati.

Nato vključita roke in pričneta kriliti z rokami. Na koncu skoraj kričita drug na drugega utrujena in upehana.

No, tako včasih izgleda naša partnerska komunikacija.

Velikokrat res ni takšna, ker ona njemu nekaj razloži in naroči in on molče odide, da bo to naredil. Odide in se dela, da je razumel, kajti včasih je za usklajevanje enostavno potrebno preveč napora in se je po liniji najmanjšega odpora najlažje strinjati, čeprav samo približno veš o čem si se strinjal in imaš svoj mir.

Če gremo nazaj na vaš vroči pogovor. Mimo je ravno prišel sosed, ki pa razume in govori madžarsko in vama je pomagal, da sta se razumela, pogovorila in se oba celo naučila nekaj stavkov v drugem jeziku.

Dragi moji in moje, če se vam dogajajo podobne komunikacijske situacije in vaši rezultati in dogovori niso takšni, kot si želite, če ne veste, kako najti način, da uskladite pričakovanja v odnosu, kako prositi partnerja, da vas podpre, vam pomaga, več doprinaša v samem odnosu, če želite biti razumljeni in razumeti, zopet najti skupno vizijo in cilje in začutiti povezavo v odnosu, vam lahko pomagam.

Jaz sem tisti sosed, ki govori “madžarsko”. Šel sem skozi nekaj zelo dragih življenjskih “jezikovnih” tečajev in izobraževanj in ne privoščim nikomur, da si poskuša pridelati enake diplome. Skupaj bova pogledala, kaj vi in vaš partner pričakujete od odnosa, česa vam partner ne daje, stvari, ki bi jih želeli izboljšati in spremeniti, način, kako lahko vaš odnos dobi novega zagona. Za več informacij te vabim na na brezplačen pogovor (klikni tukaj >>)

Similar Posts