Si predstavljate, da se preselite v tujino. Tam vas čaka popolnoma novo okolje, nova mentaliteta, tuj jezik, drugačen način življenja.

Ko se preselimo v tujino, odvisno pač kam se preselimo, se zgodi ena izmed dveh stvari. Ali se prilagodimo oz. moramo prilagoditi mi, ali pa se novo okolje (precej redkeje) prilagodi nam.

Ste se že kdaj, ko ste bili v tujini poskusili naučiti tujega jezika? Kolikokrat se, še posebej v zadnjem obdobju zgodi, da nam tujci “priskočijo na pomoč”. Ko zaslišijo, da se trudimo v njihovem jeziku, takoj začnejo in “nam pomagajo” z angleščino. Pa nam res pomagajo?

Pred kratkim sem prebral zapis nekoga, ki živi nekje na severu Evrope in bi se zelo rad naučil jezika domačinov, vendar se ves čas z njim pogovarjajo angleško, še posebej, ker domačini želijo prakticirati njihovo angleščino. Zmaga torej tisti, ki ima večjo željo in ki vztraja.

Poznanega Slovenca, ki živi v Ameriki so vprašali, če se kaj druži z ostalimi Slovenci, ki ravno tako živijo čez lužo. Odgovoril jim je, da se jim izogiba, če je le mogoče. Njegova želja je, da preživi čim več časa z Američani, da se nauči in navzame njihove mentalitete, načina razmišljanja in nauči jezika. Zveni logično, kajne?

Recimo, da je tujina nekaj, kar želite postati, doseči, se spremeniti. Če želite postati bolj pozitivni, se morate obdati s pozitivnimi ljudmi, če želite postati bolj bogati, se morate obdati z bogatimi ljudmi. Če se dovolj dolgo časa družite z njimi, zagotovo postanete kot oni. In bolj, kot se skušajo oni vam približati in spustiti na vaš nivo, slabše je za vašo transformacijo. Zveni logično, kajne?

Pogosto se pogovarjam z nekom, ki išče pomoč, mentorja. Vsakič, ko mi nekdo reče: “Našla sem nekoga, ki me razume, nekoga, katerega sem začutila”, se mi prižge rdeč alarm. Vsekakor mi je pomembno, da začutim stranko, jo razumem, drugače ne morem z njo delati, pa vendar. Če ji želim resnično pomagati do njene transformacije, ne smem razumeti zakaj ne more, ne smem se strinjati, da ni mogoče. Bolj, kot jo “razumem” manj bova dosegla. Na koncu bova oba jokala.

Hočete hitrejše rezultate? Najdite mentorja, ki se ne strinja z vašimi trenutnimi dosežki, ki verjame, da ste zmožni več, da imate v sebi moč in lahko naredite več. Pred leti sem bil v Italiji, kjer smo kot študentje po hišah prodajali artikle. Pri prvi hiši sem izgubil “plonk” listek z besedilom v italijanščini in verjemite mi, da sem se zelo hitro naučil jezika, ker Italijani angleščine ne znajo.

Manj, kot se tujina prilagaja, hitreje prevzamemo njihov način razmišljanja, delovanja, govorjenja. Bolj, kot nas razumejo, bolj ostajamo “po starem”. Enak princip velja pri osebni rasti, ko želimo spremiti način razmišljanja in delovanje, postati samozavestnejši, pogumnejši, bolj pozitivni, razmišljati bolj na veliko in bogato. Zveni logično, kajne?

In še nasvet za konec. Ne iščite bližnjic. Sprejmite izziv. Zaprite si vrata. Ne imejte drugih možnosti. Skočite v vodo, verjemite mi, boste zaplavali.

Ostanite čudoviti!

Similar Posts