sunglasses-love-woman-flowers

“Kako naj se končno odločim, da spremenim svoje življenje”, je precej pogosto vprašanje, ki ga dobim. In če se odločim, kako naj potem vztrajam? Vse to sem že poskušala, vendar nekako ne deluje.

Odločitve so pomembno poglavje v našem življenju. Odločiti se, pomeni OD-LOČITI SE! Kako se odločiti? Seveda obstaja kar nekaj tehnik. Vendar vprašanje nikoli ni kako se odločiti, ampak zakaj se odločiti. Zakaj naj bi spremenila življenje?

Zakaj naj bi stvari delala drugače? Dokler ne vidimo dovolj razlogov za spremembo življenja, pomeni, da nam staro življenje (še vedno) ustreza. Seveda nam ne ustreza popolnoma, vendar je v naši glavi trenutna situacija še vedno boljša, kot pa nam še nepoznana proti kateri se podajamo.

Vsi vemo, da bi bilo koristno, da začnemo z gibanjem, ker smo že malo zarjaveli. “Pa saj nimam niti pravih superg, moja oblačila so že iz mode in če samo pomislim kako bi se morala sama vsak dan mučiti pri teku, me kar mine.” To pomeni, da je strah in odpor do bolečine in vsega ostalega, kar bi prinesel tek, večji, kot pa je naše trenutno neugodje.

Česarkoli se ne lotimo, karkoli ne moremo in ne moremo spremeniti, vedno pomeni, da nam naša trenutna situacija še vedno bolj ustreza, kot pa sprememba, ki si jo želimo. Sprememba, ki si jo želimo? Da, želimo. To je še vedno samo naša želja in ne odločitev. Ko se za spremembo odločimo, potem takoj sledi akcija. Moramo se odločiti. Za odločitev pa potrebujemo razloge. Dovolj razlogov, ki so dovolj veliki in močni, da premagajo razloge zaradi katerih vztrajamo v trenutni situaciji.

Če bi na primer odšli k zdravniku in bi nam ta povedal, da če ne začnemo takoj bolj aktivno živeti in se gibati, bo resno ogroženo naše zdravje, bi zagotovo našli motivacijo in šli v akcijo. Podobno je z vsemi spremembami v življenju. Gre za princip. Namesto teka, si lahko predstavljate katerokoli spremembo, ki je trenutno pred vami v vašem življenju. Začetek zdravega življenja, izboljšanje partnerstva, zamenjava službe, iskanje načina, da več zaslužite, odločitev, da zaživite srečno življenje.

Kjerkoli se obotavljate in še poskušate, pomeni, da je strah, bolečina, negotovost, napor, ki bi jih sprememba prinesla v vaši glavi večja, kot neugodje, ki vam ga povzroča ali prinaša trenutna situacija. Prav ste prebrali. V vaši glavi. In to je dobra novica. Vse se dogaja v naši glavi. Naše izkušnje in naše razumevanje procesov, vse se dogaja v naši glavi. Nekje na poti v našem življenju smo povezali učenje in razvoj z bolečino, začasno stanje neugodja, trening in delo na sebi z odporom. Katerakoli kombinacija pač velja za vas.

Torej v naši glavi, našem mišljenju, našem živčnem sistemu, če hočete, so te povezave. In te povezave lahko spremenimo. Uspešni ljudje spremembo, trening, razvoj, učenje, delo, povezujejo z užitkom, s srečo. Neuspešni ljudje pa jih povezujejo z bolečino, strahom in zaradi tega so seveda neuspešni. Ključ je, da zamenjamo te asociacije. In ključ je zopet zakaj bi jih sploh zamenjali.

Kako naj končno spremenim svoje življenje oziroma katerokoli njegovo področje? Najprej moramo piskati dovolj zakaj-ev in potem se bo pot čudežno odprla. Ne bo se sicer odprlo nebo, odprlo se bo nam in mi bomo postali bolj odprti za nove priložnosti, nove možnosti in nove poti.

Vedno obstaja pot, vedno obstaja način, vedno obstaja možnost. In če je sam še ne vidim, še ne pomeni, da je ni. Zagotovo obstaja nekdo, ki je pot že prehodil ali vsaj vidi možnost, da se jo prehodi. Potem poiščete tega človeka in se začnete učiti.

Vedno obstaja pot in nikoli ni vprašanje kako, vedno je vprašanje zakaj! In če tega zakaj-a še niste našli, samo sprejmite, tukaj ste in vse je v redu. Samo nadaljujte. Bodite potrpežljivi, vztrajajte, vaš čas še pride. Poiščite si podporo in delajte naprej. Iščite in raziskujte.

Zakaj? Zakaj pa ne?

Similar Posts